Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΓΕΝΙΑ

[...] " Γιατί τώρα πλέον βρίσκεται στη ζωή η γενιά η σιδερένια, κι ούτε που σταματούν όλη μέρα και τη νύχτα να υφίστανται οι θνητοί ταλαιπωρίες και κόπους και ακατάπαυστα βασανίζονται από κάτι. Σ'αυτούς οι θεοί θα επιβάλλουν σκοτούρες βαριές. Παρ' όλα αυτά , μέσα στις τόσες συμφορές τους θα περιέχονται και καλά.
(Ωστόσο κι αυτήν τη γενιά των περαστικών ανθρώπων θα την καταστρέψει ο Δίας,όταν αρχίσουν να γεννιούνται έχοντας άσπρους κροτάφους.)


Και ούτε ο πατέρας θα έχει ομοιότητες με τα παιδιά του, ούτε τα παιδιά με τον πατέρα. Και ούτε ο φιλοξενούμενος στον οικοδεσπότη ούτε και ο φίλος στο φίλο, ούτε και ο αδερφός στον αδερφό θα είναι αγαπητός όπως παλαιότερα. Κι επιπλέον οι γονείς,όταν φθάνουν στα γεράματα,δεν θα απολαμβάνουν σεβασμό.Τουναντίον θα τους κοροϊδεύουν εκφέροντας προς αυτούς απηνή λόγια, οι μωροί, δίχως να υπολογίζουν τη θεϊκή τιμωρία,κι ακόμη δε θα ανταμείβουν τους γερασμένους γονείς για όλα όσα ξόδεψαν για να τους μεγαλώσουν.

Θα διεκδικούν το δίκιο τους (Με αυτοδικία. Ο ένας θα καταστρέφει την πολιτεία
του άλλου.)Ούτε αυτός που τηρεί τους όρκους του, ούτε ο δίκαιος, ούτε αυτός που κάνει
το καλό θ' απολαμβάνει καμιά τιμή,μα θα εκτιμούν περισσότερο τον κακούργο και τον αναιδή. Το δίκαιο θα βασίζεται στην ισχύ των χεριών και θα χαθεί ο σεβασμός.Ο ανάξιος θα προξενεί κακό στον καλύτερό του,υπονομεύοντάς τον με ψεύτικους ισχυρισμούς και μάλιστα ορκιζόμενος γι' αυτούς.

Φθόνος κακόγλωσσος, χαιρέκακος και βδελυρός θα συνοδεύει όλους τους τιποτένιους ανθρώπους. Και τότε η Αιδώς και η Νέμεσις από τη γη την απέραντη θα κατευθυνθούν προς τον Όλυμπο, σκεπάζοντας τα πρόσωπά τους τα όμορφα με τα άσπρα τους πέπλα, έτσι ώστε να διαμείνουν μαζί με τους αθανάτους, αφήνοντας πίσω τους τον κόσμο των θνητών.

Και στους ανθρώπους θα απομείνουν οι βαριές οι λύπες. Και τότε η συμφορά θα είναι ανεπανόρθωτη. "
ΗΣΙΟΔΟΣ
(τέλη 8ου αι. πΧ.)

Έργα και ημέραι
(στ. 176-201)


προμηθέας

1 σχόλιο: