Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΓΙΕ ΒΑΣΙΛΗ...

Ξέρω ότι δεν είσαι αυτός που δείχνεις. Ξέρω ποιο είναι το πραγματικό σου όνομα και ξέρω τι έκανες τον 4ο αιώνα μ.Χ. Και επειδή δεν ήμουν καλό παιδί φέτος , σκέφτηκα να συνεχίσω έτσι και να αποκαλύψω σε όλους την πραγματική ιστορία σου.Βλέπεις δεν μου αρέσει η ιδέα να μπαίνει κάποιος στο σπίτι μου την ώρα που εγώ κοιμάμαι αφήνοντάς μου για δώρο ένα παιχνίδι made in china(την ώρα μάλιστα που εγώ έχω ζητήσει ειρήνη,αγάπη,υγεία!).Προσπάθησα πολύ , να το ξέρεις αυτό.
Γράμμα στο γράμμα, χρόνο με τον χρόνο περίμενα από εσένα μια κίνηση καλής θέλησης. Αλλά τίποτα. Μόνο αρκουδάκια και αυτοκινητάκια.
Έχουμε και λέμε λοιπόν...



Το πραγματικό σου όνομα είναι Νικόλαος. Είσαι ισχνός ασπρογένης γέροντας και γεννήθηκες στα Πάταρα της Λυκίας. Οι γονείς σου ήταν εύποροι και σου προσέφεραν επιμελή μόρφωση. Ωστόσο από μικρός έμεινες ορφανός και κληρονόμησες τη μεγάλη περιουσία τους.Έγινες ιερέας και αργότερα ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μύρων Λυκίας πέθανε, οι επίσκοποι , δια θεϊκής αποκαλύψεως , σε αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο.

Πέρασες δύσκολα χρόνια. Διωγμοί του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού και εξορία για τα πιστεύω σου. Με την ενθρόνιση του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου επέστρεψες στη θέση σου , συνεχίζοντας το φιλανθρωπικό σου έργο.Ωστόσο κάποιες φορές ούτε και εσύ ήσουν καλό παιδί. Όπως τότε στη Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας. Θυμάσαι; 'Ηταν εκεί εκείνος ο εκνευριστικός , ο Άρειος. Είναι αλήθεια ότι εξαιτίας του έγινε εκείνη η Σύνοδος. Οι παράλογες διδασκαλίες του, τα βλάσφημα πιστεύω του είχαν προκαλέσει έντονες προστριβές. Έχασες την ψυχραιμία σου. Θόλωσες. Ξέσπασες.Τον χαστούκισες κατά τη διάρκεια της Συνόδου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπεις φυλακή με διαταγή του ίδιου του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.

Πέθανες ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του 330 μ.Χ. (ή 345 ή 352). Από τότε η μνήμη σου τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου και θεωρείσαι προστάτης των ναυτικών και της θάλασσας.

Παρ'όλα αυτά όμως κατάφερες εκτός από την 6η Δεκεμβρίου , να καθιερωθείς στις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων και ως...κάποιος άλλος!Μιλάω φυσικά για τον πραγματικό Άγιο Βασίλειο, εκείνον που έζησε στην Καππαδοκία.Το αστείο είναι ότι η εικόνα που έχουμε για σένα (δλδ για τον "Άγιο Βασίλη") είναι αποτέλεσμα μια πολύ πετυχημένης διαφήμισης της Coca Cola και μερικών ακόμα παγανιστικών στοιχείων των βόρειων λαών, όπως π.χ. τάρανδοι,μεγάλες κάλτσες,Άστρο του Βορρά, "πατέρας του Χιονιού" κτλ.

Μάλιστα η αντικατάστασή σου στην Ελλάδα έγινε περίπου την εποχή του '50-'60 όταν οι μετανάστες συγγενείς έστελναν κάρτες με τη μορφή αυτή. Κάπως έτσι λοιπόν γίνεται σαφές ότι είσαι ο Άγιος Βασίλης , χωρίς όμως πραγματικά να είσαι.

Άρα καταλήγουμε στο προφανές συμπέρασμα , που κάποια παιδιά προσπάθησαν να μου εξηγήσουν όταν πήγαινα σχολείο: Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης!Για αυτό και δεν μπαίνω στον κόπο να σου ζητήσω παγκόσμια ειρήνη , αγάπη, υγεία κτλ. Θα αρκεστώ σε ένα ποδήλατο!

Καλή χρονιά!
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

8 σχόλια:

  1. Φοβερό το άρθρο σου, αλλά ασχέτως με το τι ήταν ο Αη Βασίλης στην πραγματική του ζωή , τώρα είναι μια ιδέα. Να πιστεύετε στο Αη Βασίλη, οι ιδέες δεν πεθαίνουν ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά σου εύχομαι Προμηθέα, και με ποδήλατο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φασουλέτο θα συμφωνήσω σε ό,τι αφορά τις ιδέες και θα σ'ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.
    Όμως όσον αφορά τον Άη Βασίλη , θα ήθελα να μου εξηγήσεις ποιά ακριβώς είναι αυτή η ιδέα η οποία λες;

    Agilufo, από το πληκτρολόγιό σου και στου Άη Βασίλη το mail!

    Πολλή ζωή στα χρόνια σας και πολλή αγάπη στη ζωή σας! Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι η ιδέα στο να περιμένεις κάτι καλύτερο και να ελπίζεις! (η αισιόδοξη πλευρα της ζωής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να περιμένεις κάτι καλύτερο και να ελπίζεις ,μπορείς να το κάνεις και χωρίς τον Άη Βασίλη!
    (χωρίς δώρα-ψώνια-κάλτσες-τάρανδους κτλ)

    Δεν φτάνει όμως αυτό: Συν Αθηνά και χείρα κίνει!
    Αυτό που περιγράφεις δηλαδή δεν είναι ιδέα με εκφραστή τον Άη Βασίλη, αλλά στάση ζωής με εκφραστή εσένα!
    Δεν ξέρω αν μπόρεσα να σου μεταφέρω τι θέλω να πω.

    Υ.Γ. Για να επανέλθω στο θέμα: Η όλη λογική του να ζητάς κάτι από κάποιον ως αντάλλαγμα της καλής διαγωγής σου , μου φαίνεται τελείως παράλογη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άγιος Βασίλης και μ*λ*κίες! Φτύνω στον σάκο του! Ό,τι χρειάζομαι και γουστάρω το κάνω εγώ δώρο στον εαυτό μου. Και επειδή είμαι ακόμα στο κλίμα των γιορτών και πολύ large τύπος, άκου αυτό φίλε Προμηθέα: Το ποδήλατο δώρο από μένα!!!

    Καλή Χρονιά σε όλους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αη Trapped αν περισέψει κανένα ποδήλατο φερε κι απο δω, γιατι ο Αη Βασίλης φέτος είναι άνεργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έγινε! Για όλους έχει ο σάκος της Santa Trapped!! Καλά και κακά παιδιά! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή