Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

"ΜΥΘΙΚΑ" ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ: ΒΕΛΛΕΡΟΦΟΝΤΗΣ


Πρέπει να ομολογήσω ότι πρόκειται για έναν από τους αγαπημένους μου Μύθους. Το γιατί, για όσους δεν γνωρίζουν τον Μύθο, ελπίζω να το καταλάβετε μόλις τον διαβάσετε. Πρέπει επίσης να σας πω ότι σκέφτηκα πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ τον Μύθο αυτό μαζί σας. Τελικά αποφάσισα να τον παραθέσω όπως είναι,πιστεύοντας ότι θα έχει την ίδια επίδραση σε εσάς όπως είχε και σε μένα. Και αν ο υπότιτλος του ιστολογίου μιλάει για τον "Μύθο που έγινε πραγματικότητα" δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο και πιο "ζωντανό" παράδειγμα Μύθου (που γίνεται καθημερινά,αιώνες τώρα,πραγματικότητα) από αυτόν του Βελλεροφόντη.

Ο Ήρωας

Το όνομά του λέγεται ότι ήταν Χρυσάορας ή Ιππονόος γιος του Βασιλέα της Εφύρας Γλαύκου(και εγγονός του Σίσυφου) και της Ευρυνόμης.Η Ιστορία μάς τον συστήνει σαν Βελλεροφόντη,όταν(σύμφωνα με τον Απολλόδωρο)σκοτώνει κατά λάθος τον αδερφό του Βέλλερο.Για τον λόγο αυτό εξορίζεται και καταφεύγει για εξιλέωση στη γειτονική Τύρινθα και στον βασιλιά Προίτο. Εκεί η βασίλισσα Σθενέβοια τον ερωτεύεται και του ζητάει να φύγουν μαζί. Ο Βελλεροφόντης αρνείται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από την ίδια τη βασίλισσα Σθενέβοια στον βασιλιά Προίτο.Η κατηγορία ήταν ότι της ζήτησε να φύγουν μαζί!

Τότε ο βασιλιάς Προίτος,μην μπορώντας να παραβεί τους νόμους της φιλοξενίας,στέλνει τον Βελλεροφόντη στη Λυκία,στον πεθερό του ή τον αδελφό της γυναίκας του με ένα σφραγισμένο γράμμα,το οποίο έλεγε να φονεύσει τον κομιστή του γράμματος αυτού(δλδ τον Βελλεροφόντη).Ο Ιοβάτης ο βασιλιάς της Λυκίας όμως εντυπωσιάστηκε από τον νεαρό και όταν διάβασε το γράμμα λέγεται ότι στεναχωρήθηκε και μένοντας πιστός στους νόμους της φιλοξενίας απέφυγε να κάνει πράξη αυτό που του είχε υποδειχθεί.

Οι Άθλοι

Έτσι θέτει στον Βελλεροφόντη την εξής αποστολή, σίγουρος ότι τον στέλνει σε βέβαιο θάνατο:Να σκοτώσει τη Χίμαιρα.Η Χίμαιρα, κατά τον Όμηρο, είχε τρία κεφάλια, το ένα λιονταριού, το δεύτερο τράγου και το τρίτο τρομερού δράκοντα.
Επίσης το κορμί της μπροστά ήτανε λιονταριού και πίσω δράκοντα, στη μέση δε τράγου και ξερνούσε φωτιές.

Ο Βελλεροφόντης για να μπορέσει να σκοτώσει την Χίμαιρα προσπάθησε να εξουσιάσει πρώτα τον Πήγασο(μυθικό φτερωτό άλογο).Στην πηγή Πειρήνη, στην οποία το φτερωτό άλογο κατέβαινε για να ξεδιψάσει, ο Βελλεροφόντης προσπάθησε να το πιάσει αλλά δεν τα κατάφερνε. Τότε η Θεά Αθηνά ήρθε στον ύπνο του και του έδωσε χρυσά χαλινάρια με τα οποία θα μπορούσε να πιάσει το άλογο και του είπε να θυσιάσει έναν ταύρο στον πατέρα του τον Ποσειδώνα.Όταν ο Βελλεροφόντης ξύπνησε είδε τα χαλινάρια και μετέπειτα ακολούθησε τις συμβουλές της Θεάς. Έτσι ο ήρωας έπιασε τον Πήγασο και ξεκίνησε για να σκοτώσει τη Χίμαιρα.Με τη βοήθεια του Πήγασου ο Βελλεροφόντης εκτόξευσε τα βέλη του εναντίον του τρομερού αυτού τέρατος και τελικά το νίκησε.

Γυρίζοντας στον Ιοβάτη νικητής, ο βασιλιάς του ανέθεσε έναν καινούργιο άθλο:Θα έπρεπε να πολεμήσει τους Σολύμους, μια άγρια γειτονική φυλή, που έκαναν επιθέσεις στη Λυκία.Στη μάχη εναντίον των Σολύμων ο Βελλεροφόντης (με τη βοήθεια και πάλι του Πήγασου) κατάφερε να νικήσει αφού πρώτα είχε ενημερωθεί από την κόρη του Ιοβάτη,την Χρυσαύγεια (ή Φιλονόη), για την συνωμοσία που υπήρχε πίσω από την πλάτη του.

Σαν τρίτο άθλο ο Ιοβάτης έθεσε στον Βελλεροφόντη να πάει στις Αμαζόνες και να τις νικήσει.Όμως η κόρη του βασιλιά του δίνει συμβουλές για τις γητειές και τα μάγεια τους(και κυρίως της βασίλισσάς τους), με αποτέλεσμα να βγει και πάλι νικητής. Τέλος ο Ιοβάτης στέλνει τους καλύτερους πολεμιστές του να στήσουν ενέδρα στον Βελλεροφόντη κατά την επιστροφή του από τις Αμαζόνες, όμως και πάλι με τη βοήθεια του φτερωτού Πήγασου ο Βελλεροφόντης καταφέρνει να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο σκοτώνοντάς τους όλους. Τότε ο Ιοβάτης παραδέχθηκε την ανωτερότητα του ήρωα και του έδωσε για γυναίκα του την Χρυσαύγεια καθώς και
το μισό βασίλειο.

Το Τέλος

Το τέλος του Βελλεροφόντη κάθε άλλο παρά ηρωικό ήταν. Σύμφωνα με τον Όμηρο "οι θεοί του σάλεψαν τα λογικά" και γεμάτος έπαρση καβάλησε τον Πήγασσο και κίνησε να βρει την κατοικία των θεών στον Όλυμπο και να γίνει και αυτός θεός. Όμως ο Δίας έστειλε άγρια λύσσα στον Πήγασο και έτσι ο Βελλεροφόντης έπεσε από το άλογο.Αυτή του η ύβρις έμελλε να του στοιχίσει ακριβά: Μετά την πτώση του τριγύριζε για αρκετά χρόνια τυφλός, κουτσός και χωρίς τα λογικά του μέχρι τη στιγμή που πέθανε.Μόνος.Δυστυχισμένος.Ξεχασμένος απ'όλους.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου